Overzicht van kaarten van Wetterskip Fryslân

  • 246.png
Leggerkaart: onderhoudsplicht en onderhoudseisen

De legger is een besluit in de vorm van een kaart. Hierin is vastgelegd wie onderhoudsplichtig is voor een waterstaatswerk en wat die onderhoudsplicht inhoudt. En aan welke ligging, afmetingen, vorm en constructie een waterstaatswerk zou moeten voldoen. Een waterstaatswerk is een water, dijk, ondersteunend kunstwerk (bijvoorbeeld een gemaal, stuw of duiker) of waterbergingsgebied.

Kaart actuele waterpeilen

Deze kaart geeft informatie over de gemiddelde boezemwaterstand in Fryslân en het Groninger Westerkwartier. De gegevens op de kaart worden elk uur ververst.

De Friese boezem is het aaneengesloten stelsel van kanalen en meren in Fryslân met 1 streefpeil (0,52 meter onder NAP).

Peilbeheer en peilbesluiten

Uitleg over begrippen die horen bij het peilbeheer vind je hier. Ook vind je hier de kaart met vastgestelde waterpeilen.

Kaart actuele grondwaterstanden

De kaart onderaan de pagina geeft informatie over de actuele grondwaterstand ten opzichte van NAP op 19 verschillende meetpunten in Fryslân. De grafiek geeft de grondwaterstand over een langere periode weer. De gegevens op de kaart werken we dagelijks bij. Bij de selectie van de grondwatermeetpunten is gekeken naar het onderscheid in grondsoort (zand, klei en veen), gebruik (landbouw, natuur, recreatie) en waterbeheer (verzilting, peilbeheer en verdroging).

Neerslag kaart

Deze kaart geeft informatie over de neerslag in Fryslân en het Groninger Westerkwartier. De gegevens op de kaart worden elk uur ververst.

Watertemperatuur

Op deze kaart kun je zien wat de watertemperatuur is op een aantal meetpunten in Fryslân. De watertemperatuur is een belangrijke aanwijzing voor de waterkwaliteit.

Debietenkaart

Deze kaart geeft de debietmeting weer in Fryslân en het Groninger Westerkwartier. De gegevens op de kaart wordt elk uur ververst.

Najaarsonderhoud

Op deze kaart zie je aan welke zijde van de sloot of watergang de hekkelspecie komt te liggen als gevolg van ons najaarsonderhoud (baggeren, hekkelen en maaien). Ook zie je welk type onderhoud we uitvoeren.

Een toelichting op het soort onderhoud dat wij uitvoeren (eco hoog, basis, laag) vind je in het document Onderhoudstypen waterlopen najaar (pdf 204 kB).

Baggerkaart

Op deze kaart zie je in welke hoofdwateren we baggeren. Eigenaren van de gronden die grenzen aan de hoofdwateren zijn verplicht om de bagger:

  • te ontvangen op het perceel
  • te verwerken
Chloridekaart

Op verschillende plekken bij de waddenkust meten wij het chloridegehalte (verzilting). Als het mogelijk is zetten medewerkers stuwen en opmalingen in voor het doorspoelen van zoet water om de verzilting te verminderen.

De chloridegehalten worden berekend uit de metingen van het elektrisch geleidingsvermogen (EGV) van het oppervlaktewater.

Friese klimaatatlas

De impact van klimaatverandering is enorm. De Friese klimaatatlas brengt de veranderingen en gevolgen daarvan in beeld. De atlas zelf geeft de oplossingen niet: de atlas signaleert alleen. De kaarten tonen resultaten van computersimulaties en geven daarmee een indicatie van de effecten van extreme weersituaties.

KRW Waterlichamenkaart

Volgens de KRW zijn alleen oppervlaktewateren met enige omvang aangewezen als waterlichaam. Dit betekent bijvoorbeeld dat sloten, stadswateren en vennen in de meeste gevallen niet begrensd zijn als waterlichaam.

Werk in jouw omgeving (projectenkaart)

Op de projectenkaart zie je waar wij in jouw omgeving aan het werk zijn.

Zomeronderhoud

Op deze kaart zie je welk zomeronderhoud wij uitvoeren en aan welke zijde van de sloot of watergang de hekkelspecie komt te liggen.

Een toelichting op het soort onderhoud dat wij uitvoeren (eco hoog, basis, laag) vind jd in het document Onderhoudstypen waterlopen zomer (pdf, 110 kB).

Mooi Barradeel
Meindert van Dijk
Boarg. Dukerstrjitte 34
8855CZ Sexbierum
06-46264523

info@mooibarradeel.nl 
www.mooibarradeel.nl

info@meindertvandijk.nl
www.meindertvandijk.nl

KvK nr: 01080027
BTW: NL001261421B67

Meindert van Dijk is als fotograaf en organisator van Natuurfotowandelingen in het Waddengebied met Waddengoud bekroond.

Logo Waddenzee WerelderfgoedGastheer en Ambassadeur

DOM

Deze website wordt financieel ondersteund via de Subsidieregeling Dorpsontwikkelingsmaatschappijen Fryslânfonds